0751.254.254 office@niruguard.ro

Cu totii stim faptul ca agentii trebuie sa intervina prompt in cazul unei urgente. Desigur, pentru o firma de paza, atacurile asupra obiectivului de protejat, dar si activitatile violente din jurul acestuia pot fi considerate urgente.

Mai stim si faptul ca, deseori, actiunile agentilor de paza sunt judecate amarnic, fie de catre administratorii obiectivului, fie de trecatori sau alte persoane. Ar fi trebuit sa se ocupe mai intai de… De nu a facut X… De ce Y nu a intervenit mai repede… sunt intrebari pe care le auzim dupa aproape fiecare interventie in cazul unei urgente publice.

Evident, ceea ce putini stiu este faptul ca agentii de paza urmeaza o serie de proceduri puse bine la punct privind modul de actiune pe care trebuie sa-l urmeze. Apoi, acest mod de actiune este diferit in functie de situatia care trebuie gestionata.

Pe scurt, interventiile nu sunt operatiuni realizate in mod aleatoriu si sunt in schimb mult mai structurate decat s-ar crede.

Cum isi instruieste o firma de paza agentii?

Aici, este esential sa mentionam faptul ca agentii oricarei firme de paza ar trebuie instruiti in permanenta. Acest lucru se datoreaza faptului ca instruirea se refera atat la cunostintele teoretice, cat si la abilitatile practice (anume fizice) ale unui agent de paza.

Abilitatile practice indeosebi sunt cele care trebuie antrenate in mod constant. Astfel, agentii nu isi vor iesi din manaatunci cand sunt pusi in fata unei situatii de urgenta.

O firma de paza are totodata responsabilitatea de a-si programa agentii la diferite evenimente din cadrul industriei. Acestea, pe langa posibilitatea de networking, ofera atat firmei, cat si agentilor posibilitatea de a-si compara procedurilor cu cele ale altor firme de paza – si in final, de a contribui la propria imbunatatire.

Sunt procedurile unei firme de paza actualizate?

Procedurile aplicate de agentii unei firme de paza de top sunt actualizate frecvent, acesta fiind un alt motiv pentru care instruirea agentilor nu se opreste niciodata. Fiecare noua slabiciune de securitate si fiecare potential risc trebuie analizate si luate in calcul, mai ales daca acestea pot influenta modul in care un agent intervine intr-o situatie de urgenta.

Date fiind dezvoltarile de nivel tehnologic, actualizarea procedurilor devine un proces din ce in ce mai dificil, dar un proces pe care firmele de paza trebuie sa il faca. In ziua de astazi, supravegherea obiectivelor de dimensiuni mari cu ajutorul dronelor specializate nu este un lucru inovativ – poate fi chiar la ordinea zilei.

Cum actioneaza agentii unei firme de paza in situatii de urgenta?

Pentru a exemplifica aspectele mentionate la inceputul acestui articol, am ales doua tipuri de situatii de urgenta pe care un agent va trebui sa le gestioneze.

  • Gestionarea actiunilor violente desfasurate in zona obiectivului de protejat – primul pas consta in notificarea dispeceratului firmei de paza in conformitate cu indicativele de alarmare bine stabilite. In caz de nevoie, agentul de paza va notifica si echipa mobila de interventie, solicitand sau nu sprijinul acesteia. Abia dupa notificarile aferente, agentul de paza se poate deplasa la locul in care sunt desfasurate activitati violente. Ajuns acolo, acesta va incerca mai intai gestionarea situatiei in mod pasnic. In caz contrar, este permisa gestionarea prin intermediul fortei fizice sau echipamentului din dotare. Dupa gestionarea conflictului sau in cazul escaladarii, se contacteaza politia. La sosirea ofiterilor, agentul firmei va intocmi un proces verbal, preluand totodata si declaratii de la persoanele implicate. Apoi, agentul de paza va informa administrarea obiectivului de protejat, precum si a firmei de paza privind actiunea de interventie. Modul de actiune trebuie descris acestora in mod clar, dar mai ales complet.

Desigur, fiecare situatie gestionata de catre un agent intr-o firma de paza se incheie cu realizarea unui raport de eveniment detaliat. Acesta are rolul de a documenta corespunzator actiunile si interventiile de la nivelul unui obiectiv de protejat, dar poate fi folosit si ca suport de studiu pentru agentii in devenire sau pentru analizarea ulterioara a modului de interventie a echipei de agenti.

  • Gestionarea unui atac realizat asupra obiectivului de protejat – in cazul unui atac direct, agentul de paza va contacta echipa mobila de interventie si apoi dispeceratul firmei de paza. Dupa informarea dispeceratului, agentul trebuie sa contacteze si factorii de decizie ai firmei si obiectivului de protejat. Acestora din urma li se va prezenta o evaluare preliminara a atacului – cat mai multe informatii despre atacatori. Apoi se va contacta si un echipaj de politie de pe raza obiectivului, precum si pompierii daca acest lucru este necesar. In cazul prezentei ranitilor, agentul de paza se va ocupa de salvarea acestora cat mai curand cu putinta. Agentul sau agentii de paza trebuie apoi sa colaboreze cu echipa de interventie si cu echipajele de politie. Acesta are rolul de a oferi informatii care pot delimita grupul de infractori de persoanele civile din cadrul obiectivului de protejat. Dupa gestionarea situatiei, se notifica administrarea firmei de paza si obiectivului de protejat. In ultima instanta, se confirma incheierea incidentului, implicit oprirea starii de alarma.

Evident, procedura de gestionare a situatiilor de mai sus a fost descrisa pe larg. Fiecare punct minor prezinta la randul sau, un mod de actiune care trebuie urmat. De exemplu, in cazul necesitatii de a utiliza forta fizica, o firma de paza nu-si va instrui agentul sa sara pur si simplu la bataie.

Agentul este instruit sa evalueze din start persoanele care prezinta riscul de a deveni violente, implicit modalitatea cea mai rapida de a calma sau imobiliza persoanele respective.

Apoi, in cazul unei situatii in care apar si armele de foc, agentul va trebui sa aiba o abordare tactica, in principal defensiva.

O procedura pentru fiecare situatie!

Firma de paza Niru Guard este specializata in servicii de paza si protectie aferente companiilor si afacerilor. Procedurile care trebuie aplicate si respectate in situatiile care pot aparea la nivelul acestor obiective de protejat sunt foarte diferite de cele care trebuie aplicate in cazul unitatilor rezidentiale.

Totodata, o companie cu un sediu de dimensiuni mari contribuie direct la marirea numarului de situatii posibile, implicit a numarului de proceduri care pot fi aplicate.

Astfel, un singur lucru poate fi spus despre agentul care trebuie sa fie pregatit pentru situatii de urgenta – mintea sa trebuie sa fie la fel de pregatita si antrenata ca si corpul sau. In caz contrar, deciziile gresite pot influenta parcursul oricarui eveniment!